utorok 1. apríla 2014

Dnešný obed 9.0 - zelerová krémová polievka


Toto musíte vyskušať,ja som bol tiež prekvapený...

Recept :
zeler buľva 500 g (nakrájaný na kocky 1x1 cm
maslo 100 g
voda 35 g
morská soľ 6 g
sóda bikarbóna 2,5 g ( 2 x štipka ,medzi 3 prsty) -  mení ph potravín, tým dosihneme v kombinácii s TH vysokú karamelizáciu

 Tieto ingrediencie zmiešam v spodnej časti tlakového hrnca.
 Dám na oheň, miešam pokiaľ sa roztopí maslo asi 1 minútu.
 Zakryjem tlakový hrniec, nechám natlakovať.
 Pri plnom tlaku varím na nízkom plameni 20 minút.
 Pokiaľ sa zeler varí, rozohrejem malý hrniec, na troche olivového oleja opečiem na kolečka nakrájanú jednu mrkvu, jednu nahrubo rozkrájanú cibuľu, petržlen, bobkový list,  čierne korenie celé, nové korenie...
 Po asi 3 minútach restovania zalejem vriacou vodou z kanvice. Nechám variť pokiaľ neskonči zeler. Precedím.
Tlakový hrniec po 20 minútach detlakujem pod studenou vodou v umývadle
.http://modernfoodtips.blogspot.sk/2014/02/tlakove-hrnce-preco-ako-funguju.html

Výsledok je hnedo-biely skaramelizovaný mäkký zeler.
Všetko rozmixujem v mixéri na hladké pyré, a prilievam do mixéru horúci vývar na požadovanú konzistenciu. Na 500 g zeleru asi 750 ml vývaru . Dochutím malou lyžičkou medu, citrónom a čiernym korením.
Tento postup môžte použiť na väčšinu zeleniny(mrkva, petržlen, hrášok, špenát, cvikla, ...) a výsledok bude skvelá textúra polievky, alebo jemné sladké pyré(bez pridania vývaru) .
HODÍ SA HLAVNE PRE MAMIČKY S DEŤMI, NEKŔMTE ICH TÝMI POMLETÝMI ZAJACMI.
mier a láska :)
o,o,o skoro som zabudol na miletičke sme kúpili medvedí cesnak. Jednoducho som ho pomixoval s olivovým olejom, ten je navrchu polievky.
Dobrú chuť                                                             JURAJ

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára